01 april 2009

Tjusigt skållat bröd

Att skålla ett bröd är inte så brutalt som det låter. I själva verket gör man brödet en tjänst och inte tvärtom. När man häller kokhett vatten över mjölet så sväller det och brödet blir saftigare, håller längre och blir mindre smuligt. Så det så.



Tjusigt skållat bröd

3 dl grahamsmjöl
1 msk brödkryddor
25 g smör
3 dl kokande vatten
1 msk sirap
1 msk salt
3 dl vatten
50 g jäst
10 dl vetemjöl special

Häll grahamsmjölet i en bunke och tillsätt brödkryddorna och smöret. Häll över det kokande vattnet och rör om. Låt svalna i tre timmar, eller allra helst över natten.

Rör ner sirap, salt och ljummet vatten som inte får vara varmare än 37 grader. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt 8 dl vetemjöl special. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Annars får du knåda ordentligt.

Tillsätt mer mjöl om det behövs och fortsätt jobba på degen tills den känns smidig och fast. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp dgen på ett mjölat bakbord. Forma degklumpen till en slät bulle och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullen och skåra kanterna djupt med ett par centimeters mellanrum så att bullen förvandlas till en tjusig blomma. Jär under bakduk i 30 minuter.

Pensla degen med ljummet vatten och strö över lite grahamsmjöl. Grädda i 250 grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter till.

Inga kommentarer: