30 april 2009

Kladdkaka med pinjenötter och marängtäcke

Ikväll ska vi iväg och grilla hos några släktingar. De frågade snällt om jag kunde tänka mig att göra något smaskigt till efterrät. Så klart jag kunde. Trevlig Valborg gott folk!


Kladdkaka med pinjenötter och marängtäcke
225 g mörk blockchoklad
225 g smör
3 msk nybryggt kaffe
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 näve pinjenötter

Marängtäcke
3 äggvitor
2 dl florsocker
ca 1 dl mald mandel

Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en torr stekpanna. Smält blockchoklad och smör på låg värme i en kastrull. Häll ner kaffet. Låt smeten svalna något.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en egen skål.

Rör ner chokladsmeten i äggblandningen. Vänd försiktigt ner mjölet. Anvsluta med att röra ner pinjenötterna.

Smörj en form med löstagbara kander. Häll ner smeten i formen. Sätt ugnen på 200 grader, gärna varmluft om du har.

Vispa äggvitorna till marängen i en ren och torr skål med en ren visp. Tillsätt florsockret, lite i taget. När du kan hålla marängskålen upp och ned utan att smeten ramlar ur är marängen klar. Rör ner mandeln.

Bred försiktigt ut marängen öven chokladsmeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Uppdate! Kakan blev ganska lös och rann nästan ut när vi skar upp den. För den som vill prova det här receptet rekommenderar jag att förgrädda kladdkakan i några minuter innan marängen breds på. Det ska i alla fall jag göra nästa gång.

2 kommentarer:

Maria sa...

Det där lät ju läskigt gott

Anette sa...

Vi förgräddade kakan men det blev som en torr chokladkaka med gummi över:O)

Du får komma hit och baka en så att vi få se hur man gör.

Kram