08 april 2009

Carbonara

Förra veckan brast jag nästan ut i gråt när vår tvättmaskin bestämde sig för att sluta fungera. Den vägrade bestämt att snurra och gav istället ifrån sig sura brummanden. Idag har vi köpt en tjusig ny tvättmaskin och jag hoppas att den kommer att trivas i vårt badrum. Vi blev så uppspelta över den glänsande maskinen att vi helt glömde bort att tänka ut vad vi skulle ha till middag. Då är det bra att kunna slänga ihop något snabbt och enkelt med ingredienser som nästan alltid bor i kyskåpet.


Carbonara
pasta av valfri sort
3 äggulor
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl grovriven parmesan
2 paket bacon
1 gul löl
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Koka upp saltat vatten i en kastrull. Hacka baconet grovt och finhacka lök och vitlök.

Stek bacon i en panna utan matfett. Jag gillar när baconet är så där krispigt att det nästan är bränt. När baconet nästan är färdigstekt kan du slänga i lök och vitlök i pannan så att de får fräsa med ett par minuter.

Vispa ihop äggulor, grädde, salt och peppar. Äggvitorna som blir över kan till exempel användas så här.

Koka pastan en minut kortare än vad som står på paketet och häll av vattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen. Häll över ägg- och gräddblandningen, baconet och riven parmesan. Rör om. Låt försiktigt såsen värmas upp. Precis innan såsen börjar koka är carbonaran klar. Om man vill kan man lyxa till det med en äggula på toppen, men det är överkurs.

Bilderna i det här inlägget har jag lånat av niotillfem

Inga kommentarer: