28 april 2009

Spenatpesto

Nu är det säsong för spenat och både Karl Alfred och jag är glada över det. Det bästa med spenat är att den är god som den är i en sallad med lika god när den tillagas. Till exempel så här.

Spenatpesto
2 nävar färsk spenat
1 näve pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 bit parmesan
flingsalt
olivolja


Börja med att rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Häll över till en djup skål när de är klara.

Fräs spenaten i lite olivolja i samma stekpanna. Låt fräsa i några minuter tills spenaten har reducerats. Häll över den frästa spenaten i skålen tillsammans med pinjekärnorna.

Finhacka vitlöken och riv parmesanosten. Allt ska ner tillsammans med pinjenötterna och spenaten. Salta. Mixa med en stavmixer. Häll i lite olivolja i taget tills peston får en bra konsistens.


Så här ser min spenatpesto ut.


Spenatpeston kan exempelvis användas som tillbehör till pasta. Koka bara valfri pastasort al dente. Häll av vattnet och ställ tillbaka pastan på plattan. Rör ner lagom mycket spenatpesto. Tillsätt eventuellt lite extra olivolja. Rör om hela tiden. Du känner på doften när pastan är klar. Servera med lite riven parmesan och lite vitlöksfräst tomat.

3 kommentarer:

Sara sa...

Mmm, så gott! Du är duktig du. Kram

Maria Marteleur sa...

Superfint!

aurum sa...

Det ser himla gott ut! Ska säkert prova den någon gång, jag tycker mycket om spenat. =)