16 april 2009

Chokladig chokladglass med kaksmulor

När vi ändå är inne på glasstemat... För att göra glass behövs vanligtvis en glassmaskin som fryser smeten under omrörning, så att det blir en riktigt krämig och god glass. Glassaktiga glassar som bakas utan någon tjusig glassmaskin brukar ha fancy namn som parfait eller semi freddo. Kalla den vad du vill, men gott är det. Mer om glass kan du läsa här.



Chokladig chokladglass med kaksmulor
1 vaniljstång
1 1/4 dl mjölk
3 st äggulor
1 dl råsocker
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100 g maryland double chocolate chip cookies

Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och ta bort från plattan. Låt mjölken svalna en stund. Plocka upp vaniljstången.

Vispa äggulor och socker. Häll vaniljmjölken över äggmassan under omrörning. Häll tillbaka till kastrullen. Värm upp långsamt och fortsätt att röra tills den känns lite tjocknare.

Bryt chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl smeten snabbt i ett vattenbad.

Krossa kakorna till ganska stora smulor och rör ner i smeten.

Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten. Häll smeten i en form och ställ in den i frysen. Ta ut den en stund innan den ska serveras.

Inga kommentarer: