05 maj 2009

Potatis- och purjolöksoppa med bacon och brie

Ibland när det är grått och regnigt ute behöver man stoppa i sig något som är varmt och mysigt. Idag är precis en sån dag.

Potatis- och purjolöksoppa med bacon och brie
1 kg potatis
1 purjolök
3 gula lökar
3 morötter
2 paket bacon
vatten
3 buljongtärningar
1 msk timjan
1 nypa chiliflakes
salt och peppar
brieost

Skala potatis och morötter. Skär potatisen i ganska grova bitar, ungefär fyra bitar per potatis. Det tycker jag är godast. Slanta morötterna. Skala och finhacka den gula löken. Skölj purjon ordentligt och skiva den i ½ cm tjocka skivor.

Ställ en stor soppkastrull på plattan och låt den bli varm. Strimla bacon och stek ordenligt tills det blir knaprigt. Släng i lök och purjo och fortsätt att steka tills löken är mjuk och vänlig. Smula ner buljongtärningarna och rör om. Salta och peppra.

Häll i potatis och morötter. Slå på så mycket vatten i kastrullen så att det täcker innehållet och lite till. Det brukar bli ungefär 1½-2 liter.

Koka soppan tills potatisen är mjuk, ungefär 15 minuter. Känn efter med en kniv. Salt och peppra en gång till och tillsätt timjan och chiliflakes.

Skiva en generös skiva brie och lägg i botten på en soppskål. Häll på soppan. Servera gärne med en ostmacka till. Det är smaskens det.

Inga kommentarer: