12 mars 2009

Rödvinskokt grönsaksgryta med salami




Rödvinskokt grönsaksgryta med salami

2 stora gula lökar
1 purjolök
4 rödbetor
2 morötter
2 palsternackor
1 liten bit kålrot
några skivor god salami
4 dl rött vin
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lagerblad
1 bit citronskal stort som en femkrona
1 tsk timjan
1 tsk salt
200 g champinjoner
1 näve haricot verts
3 msk maizena

turkisk yoghut
riven pepparrot

Strimla salamin och stek den i lite smör i en gryta.
Skala löken och klyfta den grovt. Slanta purjon. Skala rotfrukterna. Klyfta rödbetorna och slanta morötterna och palsternackan. Kålroten kan vara i valfritt format.

Ta ur salamin ut grytan när den har blivit så där trevligt krispig och lägg den på ett fat.
Fräs lök, purjo och rotfrukten i grytan i några minuter.

Häll i rött vin och vatten i grytan. Lägg i buljongtärningar, lagerblad, citronskal, timjan och salt. Koka ihop under lock i 10 minuter.

Ansa och dela champinjonerna i kvartar. Lägg i svampen i grytan och koka i ytterliga 10 minuter.

Släng i haricot verts och den frästa salamin i grytan. Rör ut maizenan i lite vatten och häll den i den kokande grytan. Rör om ordentligt. Koka i 5 minuter.

Rör ihop turkisk yoghurt, färskriven pepparrot och salt i en skål.

Servera grytan med potatis och pepparrotsyoghurten.

Inga kommentarer: